Deens leven #17: Deense diplomauitreiking, verhuizen en Kerst

Hoi lieve lezer! Dankjewel dat je ook in 2025 op deze blog terecht weet te komen. In deze blog blik ik terug op mijn tweede december in Denemarken. Get ready voor de afronding van mijn cursus Deens (mét diplomauitreiking!), het nieuws dat ik ben verhuisd, een bezoekje aan Aarhus én allerlei activiteiten rondom Kerst, zowel in Denemarken als Nederland. Lees je mee?

Klaar met Deens!

Deze tussenkop kun je op 2 manieren lezen: of ik ben helemaal klaar met de taal an sich en heb die het raam uitgegooid óf ik ben klaar met mijn opleiding/cursus Deens. Gelukkig is het dat tweede geworden! In mijn vorige blog vertelde ik al meer over de examens en dat het mondeling nog op mij wachtte.

Op dinsdag 3 december mocht ik naar school voor het betreffende mondeling. Ik had een presentatie voorbereid over ‘de Deense welvaartssamenleving en de toekomstige uitdagingen’ (dat heb ik niet zelf bedacht) en het tweede deel van het mondeling werd ik bevraagd op een onderwerp dat ik ter plekke hoorde. Dat werd: ouders die vrijwilligerswerk doen bij de buitenschoolse activiteiten van hun kinderen.

Voor mijn gevoel ratelde ik alle kanten op en klopte er weinig van, maar de docente en de controlerende docente vonden het allebei een 12 waard dus ik ben helemaal geslaagd!

Diplomauitreiking

Half december volgde een diplomauitreiking op school met het overhandigen van de certificaten, toespraak van de directrice en samenzang. Na afloop iets wat voor cava moest doorgaan en celebrationschocolaatjes (ik gok iets met budget) en toen liep ik voor de laatste keer de school uit.

Thuis bakte ik voor het eerst een taart van 2 verdiepingen (ik voelde mij net een deelnemer aan een bakprogramma) en die was mij toch een partij lekker! De buren kwamen op bezoek om mee te helpen met op te peuzelen, heerlijk. Weer iets nieuws geleerd!

Een leven blijven leren

Dat betekent overigens niet dat ik mij ooit klaar voel met leren. Mijn ‘woordvoorraad’ is nog niet zo grandioos groot en kan alleen maar groeien door de taal te gebruiken. Ik zit inmiddels in het tweede deel van de Zeven Zussen serie in het Deens en dat helpt ook weer enorm. Plus alle gesprekken die ik voer, want het aantal keren dat ik in Denemarken Engels spreek is op 0 handen te tellen.

Tijd voor een nieuwe stap

Als je tussen de regels door leest in eerdere blogs (of mij privé kent), heb je misschien opgemerkt dat ik ergens in 2024 een relatie met een Deen heb gekregen. Dat gaat hartstikke fijn en goed en dat maakte dat het onderwerp ‘samenwonen’ ter sprake kwam. Lang verhaal kort: ik ben verhuisd! Mijn schattige huisje heb ik medio december achter mij gelaten en nu woon ik nog meer ruraal en iets ruimer met lieve buren op afstand. Ik ben overigens maar een paar kilometer verder verhuisd, dus de omgeving is al wat langer bekend.

Verhuizen betekent inpakken, spullen van huis A naar huis B brengen én mijn huisje in zo net mogelijke staat achterlaten voor de volgende huurder. De verhuurder was tevreden over mijn werk (pfew) en zo kon ik met een gerust hart ook daar voor de laatste keer de deur uit lopen. Weer iets achter mij gelaten!

Vele manieren van Kerst vieren

Ik geloof niet dat Denemarken het concept ‘Kerst vieren’ heeft uitgevonden, maar het land heeft het zich wel eigen gemaakt op een manier die, voor mij, heel gezellig en energiek is. Het begint al op de eerste vrijdag van november, wanneer ‘J-dag’ plaatsvindt. Dan wordt er een kerstbier gelanceerd en dat is gek genoeg ook een soort startsein voor alles rondom Kerstvieringen. Lees meer over J-day in het Engels.

Julefrokost

‘Julefrokost’ is vanaf diezelfde periode tot aan Kerstmis een begrip. ‘Kerstlunch’ is de vertaling, al vinden de meeste julefrokoster in de avond plaats. Je komt samen met familie, collega’s en/of vrienden en eet traditionele gerechten. Als veganist kan ik je niet alle ins en outs vertellen, maar denk aan: iets met garnalen, leverpastei, roggebrood, iets met eend/gans/varken, rode kool en het toetje ‘ris a la mande’ (Franse naam, maar typisch Deens: rijst gekookt in melk met gehakte amandelen erdoor).

Ook in mijn agenda stonden de verscheiden julefrokoster, waaronder met mijn collega’s van de tweedehandswinkel. Superleuk om met deze dames op pad te mogen en de avond nog af te sluiten met pakkeleg.

Pakkeleg met kerst

Pakkeleg is ‘pakjesspel’ en ik geloof dat het ook in Nederland een variant heeft als het Sinterklaasspel. Je neemt allemaal 2 pakjes mee voor een maximum bedrag en gaat hier in 2 rondes om spelen. Ronde 1: elke keer als je een 6 gooit, mag je een pakje van de verzamelde stapel pakken. Ronde 2: elke keer dat je een 6 gooit, mag je een pakje van iemand anders jatten. Bij ons aan tafel was de afspraak dat iedereen minimaal 1 pakje overhield. Is de tijd van ronde 2 voorbij (ik had de timer op 7.49 minuut gezet), dan mogen de pakjes uitgepakt worden. Ik ging naar huis met 2 kaarsen en een pakje servetten.

De Grote Kerstshow van DR

Ook op tv merk je dat de Kerst eraan komt. Je kan talloze adventskalenders bekijken. Dat zijn series met exact 24 afleveringen. Het ene deel is gericht op Kerst en het andere deel is traditie (bijvoorbeeld Matador).

Bij de Deense-NPO-equivalent DR stond half december de Grote Kerstshow op het programma. Zo’n show moet wel opgenomen worden en daarvoor had de familie van mijn vriend kaartjes gekocht. Dus wij richting Kopenhagen en naar de DR-stad, alwaar het DR-gebouw stond. Heel geinig om de opnames bij te wonen. We zaten hoog (en warm) dus het was ook heel leuk om het later op tv te zien.

Kerst vieren in Nederland

Met dank aan mijn Deense oma, heb ik niet het gevoel een wildvreemde te zijn in het vieren van een Deense kerst. Ik dans al sinds ik een klein Marliesje was om de boom terwijl we ‘Oh Denneboom’ zingen, eet de typisch Deense bruine (gekarameliseerde) aardappelen en rode kool (en vroeger ook flæskesteg, wat speciaal gebraden varkensvlees is) en zoek naarstig naar de hele amandel in de ris a la mande (de vinder krijgt een cadeautje!).

Dit stond dus ook op het programma voor de Kerst in Nederland. De Deen en ik reden naar Nederland en genoten van de tijd samen met mijn familie en vriendinnen. Voor wie het cultureel interessant vindt: mijn Deen vond Nederland uitzonderlijk plat (is het ook, zeker in het noorden) en was erg verrast over het aantal huizen dat 2 verdiepingen heeft. In Denemarken wonen veel mensen gelijkvloers of hebben er 1 etage op zitten. Daar bovenop nog een zolder zie je hier niet zo veel. Het kan dus zijn dat je huis nu op de camerarol op mijn vriends telefoon zit 😉

Na Kerst: de laatste dagen van het jaar

Na Kerst ruimen de meeste Denen hun boom gelijk al weer op en gek genoeg voelde ik diezelfde vibe. In Nederland blijft mijn Kerstboom trouw tot Drie Koningen staan, maar hier ging ie er al vlug vandoor. Misschien heeft het iets te maken met de focus op de jaarwisseling die al gauw onstond?

Bezoekje aan Aarhus

Op 30 december nam ik de trein naar… Aarhus! De tweede stad van Denemarken (na Kopenhagen en voor Odense) had ik nog niet eerder bezocht. Via Instagram had ik Marijke leren kennen, een andere Nederlandse die naar Denemarken is verhuisd. Zij streek met haar gezin neer in de buurt van Aarhus en aangezien het voor mij nieuw terrein was, wilde ze mij met plezier rondleiden. Ware het niet dat het de meest regenachtige dag van het jaar werd, oeps!

Gelukkig zijn Nederlanders en Denen regen wel gewend. We lunchten in de lokale foodhal, waar ze de aankleding die ze voor Kerst hadden aangebracht, alweer aan het verwijderen waren. Deed gelukkig niks af aan de smaak van mijn vegan bapao broodjes, nomnom! Hierna gingen we naar het museum ARos waar we allerlei soorten kunst konden bezichtigen. Wat daar het gaafst aan was: vooral veel Deense kunst! Ik kan mij niet herinneren ooit van een Deense kunstenaar te hebben gehoord in Nederland, dus dit was echt een cadeautje.

Marijke en ik namen bij de deur van het museum afscheid en daarna wandelde ik nog even naar de grote Domkerk (het regende nog steeds). Die was helaas gesloten, maar het panoramadak van warenhuis Salling was wel toegankelijk. Regenachtig en winderig wel een beetje spannend, maar ongetwijfeld een toffe plek met mooi weer.

Oud en Nieuw op z’n Deens

Daar gaan we dan met de volgende tradities bij het eerstvolgende feest na Kerst: Oud en Nieuw! De ingrediënten van een Deense oud- en nieuwviering:

  • Om 18.00 uur voor de tv zitten voor de nieuwjaarstoespraak van de Koning (tot vorig jaar de Koningin, maar nu is het de beurt aan Kong Frederik X)
  • Eten (denk weer aan garnalen, vlees en salade)
  • Kransekage (ook eten, ik maak het zelf veganistisch met o.a. marsepein en poedersuiker)
  • Eventueel wat vuurwerk

En op Nieuwjaarsdag vindt de toespraak van de minister-president plaats, dus zit Denemarken weer om 18.00 uur voor de tv. Tradities, ik hou ervan!

Zo komt er weer een kalenderjaar tot einde

Daarmee ga ik deze blog ook afsluiten. Dit was dan 2024, mijn eerste volledige jaar in Denemarken. Wat een cadeautje en wat een hoop (ongeplande) gebeurtenissen. Mijn Deens examen gehaald (vond ik aan het begin van dit jaar nog wel een buitengewone prestatie als dat zou lukken), relatie met een Deen, verhuisd, vrijwilligerswerk en stiekem ook nog het ontstaan van deze website.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven