Met de auto naar Denemarken

Wil je naar Denemarken reizen en daarbij zo veel mogelijk vrijheid ervaren? Dan is het heel praktisch om met de auto naar Denemarken te rijden. Op deze pagina vind je informatie over waar je op moet letten. Welke verkeersregels gelden er in Denemarken die we in Nederland niet kennen en hoe plan je je reis het best?

Aanrijdroutes met de auto naar Denemarken

Er zijn 2 hoofdroutes om Denemarken in te rijden met de auto:

  • Via de grensovergang bij Flensburg/Padborg als je over de E45/7 rijdt.
  • Met een bootovertocht van Puttgarden (DL) naar Rødby (DK). Afvaartijden en tickets kopen doe je via de website van Scandlines.

Het is ook mogelijk om via het Duitse eiland Als naar Denemarken te reizen. Dan neem je een boot in Fynshav en die brengt je naar Bøjden op Funen (Fyn). De boot vaart om de 2 uur. Vaak is reizen via Flensburg/Padborg en dan via Kolding naar Middelfart sneller. Afvaartijden vind je op de website van Alslinjen.

Reis je met de auto van Nederland naar Bornholm? Dan kun je het beste vanuit het Duitse Sassnitz de boot naar Rønne nemen. Meer informatie daarover vind je op de website van Bornholmslinjen. Let er wel op dat je Sassnitz als vertrekplaats kiest, aangezien ze standaard van Ystad in Zweden uitgaan.

Door Duitsland

Een autorit van Nederland naar Denemarken betekent dat je altijd door Duitsland rijdt.

  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in Duitsland en raadpleeg de website van de ANWB. Een interessante regel: je hebt altijd een reservebril of -lenzen nodig als je met de auto door Duitsland rijdt.
  • De kwaliteit van toiletten langs de snelwegen is enorm verbeterd in de afgelopen jaren. Let op het Segway embleem op verkeersborden. Je betaalt 1 euro voor je toiletbezoek (en krijgt een coupon die je in de shop kan besteden). Dat garandeert bijna altijd een schoon toilet. De oude toiletgebouwtjes vind je ook langs de ‘Rästpladsen’ langs de snelweg.
  • Duitsland is groot en er zijn veel autowegen en dus veel asfalt. De kans dat je onderweg wegwerkzaamheden tegenkomt, zijn enorm groot. Hou hier rekening mee.
  • Bij Hamburg komen files wat vaker voor, zeker als het gaat om de snelweg die door de Elbetunnel gaat. Hou een oogje in het zeil: soms wordt de tunnel volledig afgesloten voor werkzaamheden. Ook hiervoor heeft de ANWB een overzicht en zij tippen ook het Duitse overzicht van actuele werkzaamheden en andere problemen.

Autorijden in Denemarken

Doorgaans rijden Deense automobilisten heel vriendelijk en zijn er weinig files. Een uitzondering hierop is Kopenhagen. Drukke stad met veel mensen en verkeer = wat meer brutaliteit en wachten tot het doorrijdt.

Lees je goed in over de afwijkingen in verkeersregels door de website van de ANWB te raadplegen.

Een paar handige weetjes:

  • De maximumsnelheid op de snelweg is 130 kilometer per uur, maar vaak wordt dat omlaag gebracht naar 110 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom vind je vaak geen straatverlichting langs de weg.
  • Buiten de steden vind je vaak ook geen stoep of speciaal aangelegd fietspad langs wegen. Het kan hierdoor dus goed voorkomen dat je voetgangers en/of fietsers op de weg aantreft. Denen rijden doorgaans met een grote boog om dit kwetsbaardere verkeer heen. Lief als je dat ook doet.

Tol betalen op de Storebæltsbro

Rijd je via de Storebæltsbro tussen Funen (Fyn) en Sjælland, dan betaal je tol. Dit kan ter plekke door te pinnen of met contant geld. Er staat duidelijk aangegeven welke rij je moet hebben. Voor een gewone personenauto kost dit 230 DKK (ongeveer 30 euro) enkel reis. Alle informatie hierover vind je op de website van Storebælt (Engelstalig, ook beschikbaar in Deens en Duits).

Grenscontroles

Aan de Deense grens worden sinds jaar en dag (nog steeds) controles gehouden. Dat gaat heel steeksproefsgewijs en de kans is groot dat je ‘gewoon’ door mag rijden.

Scroll naar boven