In Denemarken wonen betekent dat je vaak te maken krijgt met de Deense taal. Bedoel, in Nederland is het Nederlands ook overal, dus zo heb je dat hier ook. Hoog tijd om de Deense taal te leren!
Waarom je de Deense taal wil leren
Is het nodig om Deens te kunnen spreken als je in Denemarken woont? Daar is geen overtuigend ‘jazeker’ op te antwoorden, maar het scheelt wel ontzettend veel als je de Deense taal begrijpt. Dat zit in het kunnen volgen van het nieuws, het kunnen praten met buren en voor de ‘officiële’ zaken, zoals de belastingaangifte en andere overheidsgerelateerde diensten.
En ja, er zijn veel Denen die Engels spreken. Tegelijkertijd zijn er ook nog altijd aardig wat Denen die geen Engels spreken. Waarom zouden ze ook als ze in Denemarken wonen? Ga er niet zomaar vanuit dat iedereen je in het Engels te woord kan of wil staan. Een gesprek kunnen aanknopen met een paar woordjes Deens geeft gelijk al een positieve indruk.
Hoe leer je Deens?
Zoals met elke taal, kun je ook op verschillende manieren Deens leren.
- De meest doeltreffende manier: taalles volgen. Niks zo handig als de taal leren door op cursus te gaan. In Denemarken heeft de overheid geld vrijgemaakt voor de buitenlander die zich in Denemarken vestigt. Je betaalt een borg van 2000 Deense Kronen (zo’n 300 euro). Dat bedrag krijg je terug als je je examen haalt. Je lessen volg je op een Sprogskole die in veel steden zit (zie ook hieronder).
- Via de app DuoLingo kun je (gratis) een andere taal leren. Wel vanuit het Engels bekeken tenzij een taal ook vanuit het Nederlands aangeboden wordt. Nadeel: je krijgt geen uitleg over het waarom dingen zijn zoals ze zijn of goede uitleg over grammatica. Ook kan het voorkomen dat het net niet helemaal klopt of dat uitspraken heel vreemd zijn. Voordeel is wel dat je spelenderwijs de taal leert en grotendeels klopt het goed. Het spelelement zorgt er ook voor dat je dagelijks bezig bent met de taal en dat werkt goed.
- Ook online en wat meer diepgang: een online cursus! Als je nog niet in Denemarken bent, maar wel al graag met de taal bezig wil, dan kan de cursus van Lingua Danica wel iets voor jou zijn. Lerares Sigga organiseert regelmatig gratis webinars die altijd erg interessant zijn. Het is ook leuk om haar te volgen op Instagram.
- Deense televisie kijken, Deens nieuws lezen, Deense radio luisteren, etc. Hoe meer je je omringt met de taal, hoe makkelijker het wordt om dingen te leren en op te pikken. Gun jezelf de ruimte om dingen op te zoeken in een woordenboek of download de Google Translate app op je telefoon. Dan kun je zo dingetjes kopiëren en plakken.
Onthoud: zoals met veel nieuwe vaardigheden leer je die het beste door het zoveel mogelijk te oefenen en te doen. En ja, dan ga je wel eens fouten maken. Dat mag ook. Denen vinden het vaak hartstikke goed dat je bezig bent om hun taal te leren en ze zijn bijna allemaal van mening dat de Deense taal heel moeilijk te leren is.
Meer over Deense taalles
De Deense overheid heeft graag dat nieuwkomers in hun land de Deense taal onder de knie krijgen. Daarvoor hebben ze geld beschikbaar gesteld. Nadat jouw CPR-nummer aangemaakt is, ontvang je een brief van je gemeente waarin meer staat over het volgen van Deense taalles op een taalschool (‘sprogskole’). Bij de sprogskole maak je een afspraak met de ‘vejleder,’ een consulent. Hij of zij gaat met jou in gesprek om te ontdekken op welk niveau jij het beste kan starten met school.
Er zijn 3 opleidingen Deens, die elk bestaan uit 6 modules. De opleiding waarin je geplaatst wordt, hangt samen met het onderwijs dat je genoten hebt:
- Weinig tot geen onderwijs gehad = Deens 1
- Korte of gemiddelde schoolachtergrond = Deens 2
- Lange schoolachtergrond en al een andere vreemde taal kunnen spreken (zoals bijv. Engels) = Deens 3.
Ook de talen die je spreekt kunnen invloed hebben. Het is voor iemand die Nederlands spreekt makkelijker om een andere Germaanse taal (zoals Deens) te leren dan wanneer je alleen Mandarijn spreekt bijvoorbeeld. Meer informatie over Deense les vind je bij de lokale/regionale sprogskole, zoals deze van Odense.
Na elke module vindt er een toets plaats. Haal je de toets, dan kun je kiezen om verder te gaan met de volgende module óf om te stoppen. In dat laatste geval krijg je de betaalde borgsom terug van je gemeente. De opleiding wordt bij Deens 2 en 3 afgerond met een landelijke toets (PD2 of PD3). Deze toets vindt tweemaal per jaar plaats. Wil je na het afronden van PD3 nog weer verder? Als je cijfer voor dat examen hoog genoeg was, kan je eventueel door met Studieprøven. Daar de toets van halen, staat gelijk aan een C1-taalniveau en geeft doorgaans toegang tot Deenstalige opleidingen op de universiteit.